Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Τι θα κάνουμε μετά τη συγκέντρωση στο Κεντρικό ;


Μαζικά πάλι οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν τη Δευτέρα 11/12 στο κάλεσμα για συγκέντρωση στη Δραγατσανίου. Η συνδικαλιστική ηγεσία επέλεξε ξανά να πάμε από την πιο σύντομη διαδρομή, ανάποδα στη Σταδίου προς το Κεντρικό, μη μας δει και κανένας άνθρωπος και διαταράξουμε την κοινή ησυχία. 
Η πορεία όταν έφτασε στο Κεντρικό συνάντησε πάλι ερμητικά κλειστές όλες τις πόρτες με τη συνδρομή κάποιων μη συναδέλφων της ασφάλειας (στο προσωπικό της Εθνικής ανήκουν, αλλά νοιώθουν πιο κοντά τους την αστυνομία στην οποία δείχνουν και συναδέλφους όπως έκαναν και στη διαμαρτυρία μας στο Σταδίου στις 29/11).
Για την απρόσκοπτη λειτουργία της τράπεζας ο εχθρός έχει βρεθεί. Είναι οι συνταξιούχοι και οι εν ενεργεία όταν κινητοποιούμαστε για τα δικαιώματά μας. Η «μεγάλη μας φίλη» δείχνει τα δόντια της.
Τη Δευτέρα, λοιπόν, όσοι είχαν καταφέρει νωρίτερα να μπουν μέσα στο χώρο του Κεντρικού ως διαμαρτυρία με μια συμβολική κατάληψη, αποκλείστηκαν εντός του χώρου χωρίς καμιά δυνατότητα επικοινωνίας με όσους ήμασταν απέξω και ανάρτησαν ένα πανό από τον 1ο όροφο. 
Μπορείτε να δείτε το βίντεο από την πορεία προς το Κεντρικό και πατώντας εδώ
Το προεδρείο του ΣΣΕΤΕ επέλεξε να καλέσει τους συγκεντρωμένους να φύγουμε έξω από το Κεντρικό και να πάμε δίπλα στο Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου προκειμένου λέει να παραδώσουν ψήφισμα, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός έλειπε.  Πολλοί συνάδελφοι δεν δέχτηκαν να φύγουν, αφού το όλο σκηνικό έμοιαζε να δείχνει ότι μεθοδεύεται να «τους αδειάσουμε τη γωνιά», προκειμένου να ξανανοίξουν τις πόρτες και να λειτουργήσει το κατάστημα και παρέμειναν έξω από το Κεντρικό, ενώ και η συγκέντρωση στη Σταδίου διαλύθηκε γρήγορα.
Με όλες αυτές τις σύντομες, ξέπνοες και χωρίς σχέδιο κινητοποιήσεις και με ένα ραντεβού κάθε Δευτέρα η εντύπωση που δίνεται είναι ότι πιο πολύ εκτονώνουν τη μαχητική διάθεση και μας συνηθίζουν στην ιδέα της αποδοχής τετελεσμένων, ώστε απλώς και μέχρι το Πάσχα να είμαστε «απέξω».
Τι αποφάσισε το Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ ;
Στη συνεδρίαση διευρυμένου προεδρείου του Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ που έγινε μετά τη  συγκέντρωση αποφασίστηκε ομόφωνα ότι :
-       Θα στείλουν επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Λ. Φραγκιαδάκη, στην οποία αναφέρουν ότι ο ΣΣΕΤΕ «αποδέχεται τη συμμετοχή του στην παραπάνω επιτροπή με τον Πρόεδρο και το Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου μας, αφού βέβαια καταβληθούν στους συνταξιούχους οι παροχές μηνός Δεκεμβρίου και η επιτροπή κινηθεί στα πλαίσια του ΛΕΠΕΤΕ ως λογαριασμό εγγυημένων παροχών». Πρόκειται για την επιτροπή διαλόγου που σύστησε η Διοίκηση για την επικούρηση.
-  Νομικές ενέργειες από την ομάδα νομικών με πρόσθετα ασφαλιστικά μέτρα
- Θα στείλουν πρόσκληση προς τους  Συλλόγους των εργαζομένων (ΣΥΕΤΕ, ΣΥΤΑΤΕ, ΣΕΠΕΤΕ), το ΤΥΠΕΤ και την ΟΤΟΕ για κοινή σύσκεψη  στα γραφεία του συλλόγου μας, την Τετάρτη13/12 και ώρα 12.00, προκειμένου να αποφασιστεί κοινή στάση και θέση στην παραπάνω επιτροπή ( η οποία ήδη μετατέθηκε για τη μέρα της απεργίας την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι).
Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν για να συμμετέχουν στην επιτροπή διαλόγου του Φραγκιαδάκη είναι ότι αφού θα πάνε οι του ΣΥΕΤΕ να πάμε και μεις ώστε να ακούμε τι λέγεται και ότι υπάρχουν όροι και είναι α. η καταβολή της επικούρησης του Δεκεμβρίου ( σ.σ. γιατί μόνο του Δεκεμβρίου και τι σημαίνει αυτό όταν σε λίγες μέρες πρέπει να καταβληθεί και του Ιανουαρίου ;) και β. ότι η όλη συζήτηση να γίνεται στα πλαίσια του ΛΕΠΕΤΕ (σ.σ. που όμως η επιτροπή διαλόγου γίνεται ακριβώς γιατί αμφισβητείται ο ΛΕΠΕΤΕ ως εγγυημένων παροχών) .
Για τα νομικά μέτρα, ενώ έλεγαν ότι θα αφορούν και ποινικές ευθύνες, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται μετά γραμμένο στην απόφασή τους.
Ενδεικτικά των προθέσεων της ηγεσία του ΣΣΕΤΕ είναι :
-       Αρνήθηκαν πρόταση να κρεμαστεί πανό από τα γραφεία του ΣΣΕΤΕ ώστε να φαίνεται από όλη την Πλατεία Κλαυθμώνος, λέγοντας ότι είναι ψηλά και δεν θα φαίνεται.
-       Αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους για τις διαχειριστικές ευθύνες και ατασθαλίες στη διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ λέγοντας ότι θα αδυνατήσει τη νομική προσφυγή που θα γίνει. Ενώ έχουν κατατεθεί υπογραφές που ζητούν τα στοιχεία και ενώ τα χρήματα είναι δικά μας και χρειάζεται απόλυτη διαφάνεια και ενώ συμμετέχει εκπρόσωπος του ΣΣΕΤΕ στη διαχειριστική επιδιώκουν να μείνει επτασφράγιστο μυστικό το τι έχει γίνει.
-       Αρνήθηκαν να συγκαλέσουν συνέλευση λέγοντας ότι θα υπάρχουν 16.000 διαφορετικές γνώμες των συναδέλφων, παρά ότι και οι σδ. από τα Χανιά το ζητούν με επιστολή τους, την οποία διάβασαν αφού παρεμβήκαμε και ζητήσαμε να αξιοποιηθεί η διάθεση των συναδέλφων και να τους δοθεί λόγος και ρόλος στον αγώνα και παρά το ότι ξέρουν ότι συγκεντρώνονται υπογραφές για το θέμα. Περιόρισαν την απόφασή τους για συμμετοχή των σδ. στο αυτονόητο να «ενημερωθούν και τα Νομαρχιακά Παραρτήματα του Συλλόγου μας».
Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Η διολίσθηση σε συμμετοχή στην επιτροπή γίνεται μεθοδικά κρυμμένη πίσω από τη δήθεν μαχητική και δήθεν ανυποχώρητη στάση τους, το ίδιο μεθοδικά γίνεται και η χειραγώγηση του αγώνα μας.
Απαιτείται ενεργοποίηση όλων μας για να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Καλούμε :
-       σε συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 14/12, καθώς επίσης και
-       στη συγκέντρωση των συνταξιουχικών οργανώσεων την Παρασκευή 15/12 ώρα 17.00 στα Προπύλαια.