Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ενημέρωση από το άνοιγμα και την κατάληξη της συζήτησης της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16/10/2019 στα γραφεία του ΣΣΕΤΕ Συνάντηση της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζόμενων και Συνταξιούχων ΕΤΕ με παρουσία συναδέλφων συνταξιούχων, μερικοί από τους οποίους είναι μέλη παρατάξεων ή άλλων συλλογικοτήτων του αγωνιστικού μπλοκ των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.
Σκοπός της συνάντησης να συζητήσουμε :
-          Πως διαμορφώνονται οι συνθήκες  για το ΛΕΠΕΤΕ και γενικά τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα (με το ΕΕΤΕΑΕΠ, την κύρια σύνταξη και το ΤΥΠΕΤ) με τη στάση της τράπεζας, της νέας κυβέρνησης, τις δικαστικές αποφάσεις και τις μεθοδεύσεις της νέας πλειοψηφίας του ΣΣΕΤΕ.
-          Παράλληλα να εκτιμήσουμε ποια είναι η νέα κατάσταση για τις δυνάμεις που αντιστέκονται και υπερασπίζονται τις κατακτήσεις των προηγούμενων αγώνων μας.
-          Ποια είναι η εμπειρία της παρέμβασης και λειτουργίας της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα και οι προσπάθειες και η συμβολή της για το Συντονισμό Δράσεων. Και πως θα συνεχίσουμε.
-          Ποιες είναι στη νέα περίοδο οι αναγκαίες προϋποθέσεις και οι πρωτοβουλίες για να καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα στους αγώνες που δώσαμε όλους τους προηγούμενους μήνες. 
Παρακάτω παραθέτουμε το άνοιγμα και την κατάληξη της συζήτησης.

ΑΝΟΙΓΜΑ
Βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο μετά από συμπλήρωση πάνω από 2 χρόνων από τότε που η τράπεζα σταμάτησε να τηρεί τις υποχρεώσεις της για την ακέραια καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ. Ποια είναι τα στοιχεία που χρειάζεται να πάρουμε υπόψη μας για να καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα στον αγώνα για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα μας.
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ
Η καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ σταμάτησε ολοσχερώς από το Δεκέμβρη του 2017. ΄Εκτοτε καταβλήθηκαν αναδρομικά το 2018 (όταν συμπληρωνόταν το ποσό από τις εισφορές των εν ενεργεία) μόνο οι επικουρήσεις των μηνών Δεκεμβρη 2017, το δώρο Χριστουγέννων 2017 και το Γενάρη του 2019 καταβλήθηκε ο Γενάρης του 2018.
Στη συνέχεια ήρθε πριν ακριβώς από τις βουλευτικές εκλογες τον Ιούλη του 2019 όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε νόμο για την καταβολή μέσω ΕΤΕΑΕΠ (με καταβολή 40 εκ. ευρώ ετησίως από την Τράπεζα στο ΕΤΕΑΕΠ πλέον εισφορών) μιας μηνιαίας επικούρησης  από το Γενάρη του 2019 μέχρι το 2023. Το ποσό είναι μειωμένο περίπου 40% από την παροχή του ΛΕΠΕΤΕ. Ενώ αυτή η ρύθμιση θα επανεξεταστεί το 2023 μετά από αναλογιστική μελέτη. Άρα, δεν είμαστε διασφαλισμένοι ούτε για αυτό το ποσό τα επόμενα χρόνια. Και ούτε ο εφησυχασμός βοηθά την υπεράσπιση του δικαιώματος στην επικούρηση, ούτε θα μας βγει σε καλό το βόλεμα με ότι μας έδωσαν. Από την άλλη ο φανατισμός για την υπεράσπιση του νόμου το μόνο που εξυπηρετεί είναι τον καθαγιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ και η στάση των ηγετικών ομάδων του ΣΣΕΤΕ για προσφυγή ενάντια στο νόμο ταυτίζεται και εξυπηρετεί τα σχέδια της τράπεζας και της κυβέρνησης.
Όσο για τα χρωστούμενα του 2018 θα υπολογιστούν με το νέο τύπο και θα καταβληθούν σε δόσεις αναδρομικά από την Εθνική και μέχρι το Δεκέμβρη του 2020,  αφού συμψηφιστεί η καταβολή του Γενάρη του 2018 που ήταν σύμφωνη με το ΛΕΠΕΤΕ.  Ο ορισμός του νόμου ότι το 1/5 αυτών των χρωστούμενων θα είχε καταβληθεί μέχρι 31/8/2019 δεν έχει τηρηθεί από την τράπεζα εν γνώσει και με την κάλυψη της σημερινής κυβέρνησης.
ΚΥΡΙΑ
Στην κύρια επί ένα χρόνο συνεχίστηκε η καταβολή των συντάξεων αλλά χωρίς αποδείξεις ώστε να ξέρουμε τι έχει συμβεί με τον επανυπολογισμό. Τώρα που αναρτήθηκε για την κύρια σύνταξη του Γενάρη 2019  διαπιστώνουμε ότι το εκκαθαριστικό βγάζει προσωπική διαφορά που δείχνει μείωση του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής ακόμα και 15% σε όσους έφυγαν νωρίς (μητέρες με ανήλικα, κ.α.) σε σχέση με το προηγούμενο ποσό, παρά τις προσδοκίες ότι σε όλους θα αντιστοιχούσαν αυξήσεις. Με τις εξαγγελίες τους δεν θα παρακρατηθεί το ποσό μέχρι  και το 2020, αλλά για μετά δεν έχουν δεσμευτεί. Ενώ, η προσωπική διαφορά που οφείλεται σε όσους έμειναν περισσότερα χρόνια θεωρητικά θα καταβληθεί με δόσεις, αλλά δεν έχουμε σίγουρο ότι θα υπάρξει τελικά η καταβολή της.  
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται αναγκαία η ένσταση για τον τρόπο επανυπολογισμού στο περιθώριο που υπάρχει των 60 ημερών από την ανάρτηση του εκκαθαριστικού.

ΤΥΠΕΤ
Η μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων, η μείωση του αριθμού των εν ενεργεία και η καθήλωση των μισθών τους έχει επιφέρει κάθετη πτώση των εισφορών στο ΤΥΠΕΤ με αποτέλεσμα το ΤΥΠΕΤ να έχει οικονομικά ελλείμματα και να δημιουργείται το έδαφος για να περάσουν σχέδια για περικοπή υπηρεσιών, μείωση παροχών, επέλαση των νόμων της αγοράς και πέρασμα ιδιωτικοποιήσεων και τελικά υποβάθμιση της υγειονομικής μας περίθαλψης και των παροχών πρόνοιας.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ
Οι διοικητές άλλαξαν αλλά η κυνική αντιμετώπιση των συνταξιούχων (όπως και των εργαζόμενων στην ΕΤΕ) παραμένει ανάλγητη και πλήρως εναρμονισμένη στο δόγμα το συμφέρον της τράπεζας είναι η περικοπή εργασιακών και ασφαλιστικών παροχών.  Ο Φραγκιαδάκης που έστειλε το τελεσίγραφο για τη διακοπή της παροχής του ΛΕΠΕΤΕ τον Ιούλη του 2017 έφυγε αρκετά πιο πλούσιος από τη θέση του και η νέα διοίκηση Μυλωνά παραμένει αμετακίνητη από τη θέση για μη καταβολή των υποχρεώσεων της επικαλούμενη την οικονομική δυνατότητα της τράπεζας. Παράλληλα, οι εργασίες της τράπεζας και το μερίδιο της στην αγορά συρρικνώνεται από τους προβαλλόμενους ως πετυχημένους managers  και μεγάλα ποσά διοχετεύονται σε προσλήψεις στελεχών από την αγορά, εταιρείες παροχής επενοικιαζόμενου προσωπικού, χορηγίες, διαφημίσεις. Ενώ μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων περνά σε funds και πλήθος περιουσιακών στοιχείων της σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια με σκανδαλώδη ανάμειξη διάφορων στελεχών μαζί και συνδικαλιστικών (βλέπε ΠΑΝΓΑΙΑ).
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία έκανε πλάτες στην Τράπεζα και σε αυτό τον τομέα και άφησε να εξελιχτεί πάνω από 1,5 χρόνο η επιχείρησή της για κόψιμο του ΛΕΠΕΤΕ που κρύβει κατάχρηση των εισφορών με επενδύσεις σε μετοχές της τράπεζας και καλύπτεται από την αδιαφάνεια στη διαχείριση του λογαριασμού. Αδιαφάνεια για την οποία είναι συνυπεύθυνοι και οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής ηγεσίας του ΣΣΕΤΕ και του ΣΥΕΤΕ. ‘Εφερε προεκλογικά ένα νόμο προσωρινής ισχύος για ψηφοθηρικούς λόγους, δίνοντας μια πρόσκαιρη ανάσα στους συνταξιούχους και προπαγανδίζοντας ότι δεν επηρεάζει
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την ίδια πολιτική στήριξης της πολιτικής της τράπεζας, χρησιμοποιεί τη γνωστή προπαγάνδα περί ψηλών παροχών και δεν παρεμβαίνει ούτε καν για την τήρηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την καταβολή από την τράπεζα των χρωστούμενων. Στη συνάντηση στις 12/9 υπουργών της ΝΔ, διοίκησης της τράπεζας και συνδικαλιστών του ΣΣΕΤΕ έγινε φανερό ότι μεθοδεύουν να κυλά ο χρόνος εμφανίζοντας ότι αναζητούν λύση και σέρνοντας σε ψευτοδιαπραγματεύσεις για να πετύχουν συναίνεση από τους εκπροσώπους των συνταξιούχων σε μια συμφωνία που θα μειώνει τις υποχρεώσεις της Εθνικής και μαζί την παροχή της επικούρησης.
Όλα αυτά γίνονται σε ένα τοπίο μνημονιακών δεσμεύσεων από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που απαιτεί στήριξη των τραπεζών, μείωση των συντάξεων και γενικά περικοπές του ασφαλιστικού και εργασιακού κόστους.
Αυτές ήδη μεταφράζονται στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλιση που ακολούθησαν τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις νέες εξαγγελίες της ΝΔ για παροχή επικουρήσεων με ατομικό πορτοφόλι και ανταποδοτική απόδοση είτε μέσω δημόσιου είτε μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτική πολιτική. Σε συνδιασμό με τις εξαγγελίες για μειώσεις εισφορών εργοδοτών και εργαζόμενων και για την κύρια σύνταξη οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω δραστικές μειώσεις στις παροχές των συνταξιούχων.
ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
Οι πρωτόδικες αποφάσεις για τις αγωγές στην πλειοψηφία τους για το ΛΕΠΕΤΕ βγαίνουν αρνητικές από τα δικαστήρια, ενώ υπάρχουν και αρκετές θετικές. Η Τράπεζα έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο παρακάμπτοντας το εφετείο ενάντια σε μια από τις θετικές αποφάσεις. Η προσδοκία είναι για να υπάρξει θετική απόφαση ώστε να δημιουργηθεί δεδικασμένο για όλες τις αγωγές και να επηρεάσει και την καταβολή των επικουρήσεων σε όλους. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη με τη στάση του Άρειου Πάγου όπως και του ΣτΕ σε σειρά κορυφαίων ζητημάτων που λαμβάνουν  αποφάσεις παίρνοντας υπόψη στο σκεπτικό τις δεσμεύσεις των μνημονίων και το γενικότερο όπως γράφουν δημοσιονομικό συμφέρον που συναρτούν και από την οικονομική κατάσταση των τραπεζών. Χαρακτηριστική επίσης είναι η στάση τους στην καταβολή των χρωστούμενων αναδρομικών από τις περικοπές των δώρων.  Άρα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μείνουμε ή να αρκεστούμε στην ανάθεση των αγώνων μας μόνο στη δικαστική οδό, περιστέλλοντας την πολιτική πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που επιδρούν ακόμα και στις δικαστικές αποφάσεις.
Ταυτόχρονα,  είναι σε εξέλιξη και οι μηνυτήριες αναφορές για τη διαχείριση του λογαριασμού του ΛΕΠΕΤΕ που έχουν σημαντική αξία, αλλά σαφώς επηρεάζονται από τους ίδιους πολιτικούς παράγοντες.

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΚΙΝΗΜΑ
Προφανώς οι παρατάξεις που είχαν την πλειοψηφία στο ΣΥΕΤΕ και στο ΣΣΕΤΕ, όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να υπερασπίσουν τα συμφέροντα μας, αλλά έχουν συνευθύνη για τις εξελίξεις. Τώρα είναι έτοιμες να ενταχθούν στο σχέδιο μεθόδευσης για δήθεν διάλογο και τελικά συμβιβασμό με τα σχέδια της τράπεζας και της κυβέρνησης για πετσοκομμένη παροχή στο όνομα της εξασφάλισης της παροχής της από την Τράπεζα από λογαριασμό διάδοχο του ΛΕΠΕΤΕ, αναζητώντας τη φόρμουλα που αυτό θα πλασαριστεί και επιδιώκοντας να κερδίζουν χρόνο για την τράπεζα και την παραμονή τους στην ηγεσία του ΣΣΕΤΕ. Είναι υπόλογοι και εγκληματική η ευθύνη τους για την αδιαφάνεια στα στοιχεία του ΛΕΠΕΤΕ και η κάλυψη που δίνουν στην τράπεζα και τους υπεύθυνους για τη διαχείρισή του. Αυτά συνδυάζονται με την αντιδημοκρατική και αυταρχική τους λειτουργία και την αντιμετώπιση των άλλων κινήσεων καθώς και με την μη συμμόρφωση με όσα επιβάλλονται όταν καταψηφίστηκε ο απολογισμός και πρέπει να παραιτηθούν και να γίνουν εκλογές για νέο Δ.Σ.. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι συγγενείς του παρατάξεις που έχουν την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ και δεν έχουν αντιδράσει δυναμικά όπως θα μπορούσαν στο τελεσίγραφο Μυλωνά.
Δεν είναι μόνο ότι η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚΕ, η ΑΛΛΕΣΤΑ αποτελούν εργοδοτικές και κυβερνητικές παρατάξεις και ταυτίζονται με τα κόμματά τους και τις τακτικές επιλογές τους. Αλλά ότι συνολικά οι θέσεις τους αποδέχονται την κυρίαρχη εργοδοτική αντίληψη που θέλει να επιβάλλεται στις συνειδήσεις των εργαζόμενων. «Ο εργοδότης μας είναι η οικογένεια μας, να φροντίζουμε να πηγαίνει καλά για να μπορούμε να παίρνουμε ένα κομμάτι και οι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι, να αποδεχόμαστε ότι μπορεί να έχει δυσκολίες, είμαστε κοινωνικοί εταίροι, χρειάζεται συνεννόηση, διάλογος, μετρημένες απαιτήσεις και συναίνεση και όχι διεκδικήσεις για όσα μας ανήκουν και αγώνες.»
Αυτές οι αντιλήψεις επηρεάζουν στο όνομα του εφικτού και της δύσκολης κατάστασης όχι μόνο αυτές τις παρατάξεις, αλλά και τα παρακλάδια τους και την πλειοψηφία των συναδέλφων.
Είδαμε παρατάξεις που εμφανίστηκαν ως αγωνιστικές για τον αδιαπραγμάτευτο ΛΕΠΕΤΕ να κινητοποιούνται, αφού πέρασαν 6 μήνες. Είδαμε συνδικαλιστές που ήταν μαζί μας στις κινητοποιήσεις να αλλάζουν στρατόπεδο. Είδαμε κάποιους να φοβούνται το άνοιγμα του λογαριασμού γιατί είχαν βάλει την υπογραφή τους στη χορήγηση δήθεν ταμιακών διευκολύνσεων καλή τη πίστει στις προθέσεις της τράπεζας.
Διαβάσαμε και ακούσαμε για όσους ένοιωθαν ότι η Τράπεζα είναι η οικογένεια τους και δούλευαν πιστά σε αυτήν για ότι καταλαβαίνουν ότι προδόθηκαν από την τράπεζα, ότι τώρα θέλουν να βουλιάξει και να πάμε τις καταθέσεις σε άλλες τράπεζες και πολλά ακόμα.
Η συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης δεν έχει καταδείξει όμως σε όλους ότι στην πραγματικότητα όλες οι τράπεζες, όπως και οι εργοδότες είναι ίδιοι, και υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα που είναι σε αντιπαράθεση με των εργαζόμενων και συνταξιούχων.
Πολλές ψευδαισθήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν για το ρόλο της τράπεζας, των κυβερνήσεων, των εργοδοτών συνολικά. Έτσι, δημιουργούνται νέοι γύροι αυταπατών :
-          ότι μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα αρκεί να ενωθούμε όλοι ανεξαρτήτως από τις διαπλοκές ορισμένων με την τράπεζα, τις ευθύνες τους το προηγούμενο διάστημα, τη στάση τους, τις θέσεις τους.
-          Ότι η επίθεση στο ΛΕΠΕΤΕ δεν συνδέεται με τη γενική αντεργατική επίθεση από το επιτελείο εργοδοτών, κομμάτων του συστήματος κλπ, άρα είναι εύκολο να την αντιμετωπίσουμε με συνομιλίες.
-          Ότι το θέμα είναι διμερής διαφορά, να περιορίσουμε την αντιπαράθεσή μας με την τράπεζα και δεν πρέπει να καταλογίζονται και να επιρρίπτονται πολιτικές ευθύνες  στις κυβερνήσεις. πάνω σε ένα ζήτημα πχ την  υπεράσπιση του ΛΕΠΕΤΕ.
-          Ότι τα δικαστήρια θα μας λύσουν την αντιδικία.
Η έλλειψη μιας συνολικής θεώρησης με θέσεις για όλα αυτά τα ζητήματα έχει οδηγήσει ακόμα και παρατάξεις που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν  από την πλευρά των αγωνιστικού κομματιού να κατακερματίζονται εύκολα όταν εκλείπει ο συνδετικός τους κρίκος, ο αρχηγός που τις ενοποιούσε.
Τα ίδια κρισιακά φαινόμενα εμφανίζονται και σε άλλες παλιές και νέες παρατάξεις που δεν έχουν καταφέρει να ενοποιηθούν με ενιαίες θέσεις για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, ώστε να έχουν στη συνέχεια και κοινή στάση όταν εμφανίζονται θέματα που απαιτούν αντιμετώπιση.
Αυτά τα συμπεράσματα κάνουν αναγκαία την πολιτικοποίηση της συζήτησης και τη σύνδεση των προβλημάτων μας με τη γενική εικόνα (δεν εννοούμε την κομματικοποίηση όπως εύκολα συγχέουν μερικοί συνάδελφοι και σκόπιμα παραποιούν όσοι θέλουν να αποφεύγουν την αναφορά των πολιτικών ευθυνών και να καλύπτουν τις επιλογές των κομμάτων τους).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων και Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας δημιουργήθηκε ακριβώς πριν 2 χρόνια όταν ξεκίνησε η κρίση με τη μη καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ μετά από κάλεσμα της Πρότασης Προοπτικής, της ανεξάρτητης αριστερής κίνησης των εργαζόμενων της Εθνικής Τράπεζας.
Σκοπός να συσπειρώσει συνταξιούχους μαζί με εργαζόμενους σε αγωνιστική κατεύθυνση για την υπεράσπιση του ΛΕΠΕΤΕ και φάνηκε ότι ήταν η μόνη συλλογικότητα που είχε  που μπόρεσε να λι.  Να πάρουμε όπως λέγαμε από την αρχή τον αγώνα στα χέρια μας, χωρίς εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να είναι ανοικτή δίνοντας λόγο και ρόλο στους συναδέλφους που ήθελαν να αγωνιστούν. Συσπείρωσε δεκάδες συναδέλφους, μεταξύ αυτών και μέλη ορισμένων παρατάξεων από το αγωνιστικό μπλοκ.
Συνέβαλε να υπάρξουν κινητοποιήσεις και να σπάσει η αναμονή των κινήσεων μόνο από τα ΔΣ. Οι δράσεις πολύμορφες και πολυεπίπεδες που ξεκίνησαν από το Νοέμβρη του 2017 με άνοιγμα πανό στο Κεντρικό που ήταν και η πρώτη ενέργεια για την υπεράσπιση του ΛΕΠΕΤΕ. Ταυτόχρονα εκτός από τις δικές της πρωτοβουλίες είχε συμμετοχή σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι ανακοινώσεις της και οι προσπάθειες ενημέρωσης τακτικές και προς τους συναδέλφους και προς τον κόσμο.
Η οπτική της από την αρχή είχε ξεκάθαρο στίγμα για τα θέματα και το ρόλο της τράπεζας, της κυβέρνησης, τα τερτίπια του συνδικαλιστικού κατεστημένου. Στη συνέχεια ξεπήδησαν και άλλες ομάδες και πρωτοβουλίες. Εκτιμούσαμε ότι δεν υπάρχουν μονοπώλια αγωνιστικότητας και επιμέναμε να υπάρξει συντονισμός δράσεων με όλους (ομάδες, πρόσωπα, παρατάξεις) χωρίς αποκλεισμούς, αν ο σκοπός ήταν κοινός.
Και πράγματι συγκροτήθηκε και προχώρησε ο Συντονισμός Δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ συλλογικοτήτων, ομάδων και παρατάξεων του αγωνιστικού μπλοκ με τη συμβολή μας, αν και προβλήματα υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν με αυτοαποκλεισμούς, αποκλεισμούς και πρόκριση από διάφορους κυρίως της προβολής των παραταξιακών τους πρωτοβουλιών. Σε κάθε περίπτωση ο Συντονισμός χρειάζεται να συνεχιστεί να λειτουργεί και να περιλάβει όποιες συλλογικότητες δηλώνουν ότι θέλουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα μας χωρίς περικοπές σε αντίθεση με τα σχέδια της τράπεζας, των κυβερνήσεων και της υποταγμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας του ΣΣΕΤΕ.
Η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα άντεξε γιατί την ένωναν αφετηριακά οι κοινές θέσεις, παρότι υπάρχουν στους ανθρώπους που συμμετέχουμε και τη στηρίζουμε σε μερικά θέματα και διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις (πχ πότε θα ήταν κατάλληλος χρόνος για πρόκληση γενικής συνέλευσης, η χρησιμότητα μιας πρότασης μομφής ή της πίεσης για προκήρυξη εκλογών).
Εκτιμούμε ότι η δράση της ΑΕΑΕΣΕΤΕ χρειάζεται να συνεχιστεί, να αναβαθμιστεί και να πλαισιωθεί από όλους τους σδ. που τη στηρίζουν και συμφωνούν με τη φυσιογνωμία της.
Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Γίνεται φανερό ότι αυτό που λείπει και χρειάζεται για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και στο ΔΣ του ΣΣΕΤΕ είναι μια αγωνιστική μαζική ενωτική κίνηση, αλλά με ενιαία θεώρηση για το ρόλο των εργοδοτών, των συστημικών πολιτικών κομμάτων, τις ταξικές αντιθέσεις που μας χωρίζουν, τα κοινά συμφέροντα που μας ενώνουν με τους εργαζόμενους, το χαρακτήρα της αναγκαίας απάντησης του κινήματος των συνταξιούχων της Εθνικής, την απαραίτητη διασύνδεση με τα άλλα κομμάτια των συνταξιούχων και των εργαζόμενων από άλλους κλάδους, την επίγνωση του ρόλου του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι καθεστωτικές παρατάξεις και την ανάγκη διαχωρισμού από αυτούς.
Σήμερα 2 χρόνια μετά, είμαστε σε μια νέα κατάσταση, έχουμε βγάλει όλοι αρκετά συμπεράσματα. Το ΔΣ του ΣΣΕΤΕ παραβιάζει την εντολή της γενικής συνέλευσης και δεν προκηρύσσει εκλογές. Το ερώτημα όμως είναι και όταν προκηρυχτούν ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί ώστε να επιτρέψουν ο σύλλογος να αλλάξει πορεία. Η αγωνιστική εμπειρία των προηγούμενων μηνών μπορεί να αποτυπωθεί σε μια νέα κίνηση ή υπάρχουν και μας αρκούν οι υπάρχουσες παρατάξεις που μπορούμε να εμπιστευτούμε ως έχουν ;
Η απάντηση και η εκτίμησή όσων στηρίξαμε και συμμετείχαμε στη γραμματεία της ΑΕΑΕΣΕΤΕ και βρεθήκαμε στην τελευταία συνεδρίαση είναι ότι υπάρχει κενό μιας μαζικής ενωτικής αγωνιστικής παράταξης που να συνενώνει συναδέλφους που δεν ήταν πριν σε κάποια παράταξη αλλά και τις υπάρχουσες ή υπό δημιουργία αγωνιστικές παρατάξεις, ομάδες, συλλογικότητες για την προβολή μιας διαφορετικής αγωνιστικής ταξικής οπτικής, δράσης και παρέμβασης στα τεκταινόμενα του ΣΣΕΤΕ και χρειάζεται αυτό το έλλειμμα να καλυφτεί. Μια ενωτική κίνηση που δεν αποτελεί ανεμομαζώματα-ανεμοσκορπίσματα, αλλά θα βασίζεται σε ένα ισχυρό πλαίσιο συμφωνίας θέσεων, αρχών, λειτουργίας.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν αντίστοιχες προσπάθειες που εκδηλώνονται κατακερματισμένα από διαφορετικές ομάδες και συναδέλφους.
Εκτιμούμε ότι όσοι στηρίζουμε την Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα  μπορούμε και χρειάζεται, ανεξάρτητα από τη δράση μας στην Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα και παράλληλα με αυτήν, μαζί με άλλους σδ που πραγματικά ενδιαφέρονται και έχουν τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες εκτιμήσεις να ξεκινήσουμε από κοινού όλοι μαζί και με ίσους όρους, την προσπάθεια να καλύψουμε αυτό το έλλειμμα. Χωρίς αυτάρεσκη επιμονή στη μοναδική εκπροσώπηση και τη μοναδική αλήθεια, χωρίς αποκλεισμούς, κλειστές πόρτες και κλειστές συνεδριάσεις, ούτε τρέχοντας όποιος προλάβει να εμφανιστεί  πρώτος, ούτε μένοντας στις παλιές καλές μας παρατάξεις είτε τις πρόσφατα εμφανισθείσες είτε αυτές είναι η Πρωτοβουλία, οι Ανυπότακτοι, η Διέξοδος,  η Αριστερή Παρέμβαση, κλπ.
Τα μέλη της Γραμματείας της ΑΕΑΕΣΕΤΕ τη διάθεση μας να προχωρήσουμε και σε αυτό το επίπεδο την κοινή μας πορεία και παρέμβαση, καλώντας όλους όσους και όσες συμφωνούν με αυτές τις αγωνίες και τις διαπιστώσεις να ξεκινήσουμε μαζί για μια κίνηση με δημοκρατική λειτουργία, χωρίς ηγετίσκους με δέσμευση και εναλλαγή των εκπροσώπων της από τις κοινές μας θέσεις και τις συλλογικές μας επεξεργασίες και αποφάσεις.
Ως θέσεις για το νέο ξεκίνημα καταθέτουμε ως  βάση συζήτησης τις συλλογικά επεξεργασμένες  ανακοινώσεις της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα (υπόψη μπορούν να ληφθούν και προσεγγίσεις για μια σειρά θέματα της Πρότασης Προοπτικής εργαζόμενων της Εθνικής που μας στήριξε στους αγώνες και αυτό δεν έγινε τυχαία).
Μετά από μια πλούσια συζήτηση και την κατάθεση διαφορετικών γνωμών και απόψεων συμφωνήθηκαν τα παρακάτω :
ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
·       Υπάρχει γενική συμφωνία για τις εκτιμήσεις της κατάστασης, τις προθέσεις της τράπεζας και της νέας κυβέρνησης και τις διαπιστώσεις για το ρόλο και τις μεθοδεύσεις του ΔΣ που φαλκιδεύουν τα δικαιώματά μας.
·       Εκτιμούμε ότι ο ρόλος της ΑΕΑΣΕΤΕ είναι απαραίτητος και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να υπηρετείται χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τη δημιουργία μιας ενωτικής κίνησης.
·       Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία του Συντονισμού Δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ που χρειάζεται να συνεχίσει όντας ανοικτός σε όλες τις κινήσεις και παρατάξεις που θέλουν να υπερασπίσουν τα δικαιώματά μας.
·       Όσοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες επιθυμούμε να συμβάλλουμε και στη δημιουργία μιας νέας ενωτικής μαζικής αγωνιστικής κίνησης με τα αναγκαία χαρακτηριστικά για παρέμβαση ανατροπής των συσχετισμών στο ΣΣΕΤΕ αυτό εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει και θα είναι ανεξάρτητο από τη συνέχιση της λειτουργίας της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζόμενων και Συνταξιούχων ΕΤΕ -ΑΕΑΕΣΕΤΕ.
·       Κάθε προσπάθεια για την απονομιμοποίηση (προτάσεις μομφής, υπογραφές κλπ) της σημερινής πλειοψηφίας του Δ.Σ. που δεν έχει την εξουσιοδότηση από την πλειοψηφία των σδ. όπως καταγράφτηκε και στη μυστική ψηφοφορία απολογισμού στην τελευταία συνέλευση βοηθά να μην προχωρήσουν οι μεθοδεύσεις των υποχωρήσεων από το σημερινό ΔΣ του ΣΣΕΤΕ.
·       Προτείνουμε άμεσα να καλεστεί από τις δυνάμεις του Συντονισμού μια μεγάλη κινητοποίηση ώστε να εκφράσουμε την αντίθεση μας για την υποχώρηση στο σχεδιασμό της Τράπεζας για περικοπή της επικούρησης.


Παραπομπές ως βάση για τις θέσεις μας  :