Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Το ΦΕΚ με την τροπολογία για τη μείωση της επικούρησης

Ψηφίστηκε ως μια από τις τελευταίες πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τροπολογία με το Ν. 4618 (άσχετο νομοσχέδιο για σύμβαση με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να μην ξεχνιόμαστε με έδρα τις Βερμούδες ) για τη μείωση της επικούρησης, το θάψιμο του ΛΕΠΕΤΕ και ουσιαστικά την ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ.
Η τροπολογία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 89/10.6.2019  και είναι το άρθρο 24 στη σελίδα 61. Διαβάστε την εδώ.
Η κυβέρνηση και άλλοι εργοδοτικοί προβάλλουν την τροπολογία ως δώρο στους συνταξιούχους της Εθνικής "που πεινούν", αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δώρο στην Τράπεζα προκειμένου να απαλλαχτεί από τις οικονομικές της υποχρεώσεις και από τις ευθύνες της για τη διαχείριση και κλοπή των εισφορών μας στο ΛΕΠΕΤΕ. 
Οι πρώτες μειώσεις στην επικούρηση είναι τεράστιες, αφού ο συντελεστής υπολογισμού από 0,010285 Χ έτη ασφάλισης Χ συντάξιμες αποδοχές πέφτει στο 0,00675 Χ έτη ασφάλισης Χ συντάξιμες αποδοχές. Ταυτόχρονα, για το διάστημα ασφάλισης από 1.1.2015 θα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, η τράπεζα υποχρεούται να καταβάλλει στο ΕΤΕΑΕΠ ποσό μόνο 40 εκατ. ευρώ έναντι των εισφορών της και μόνο μέχρι το 2023, ενώ μετά το 2024  το ποσό εισφοράς θα καθορίζεται  με αναλογιστική μελέτη, με προφανή επίπτωση να αμφισβητείται και το ύψος των παροχών.
Και αν κρίνουμε από ό,τι συνέβη στους συνταξιούχους της Εμπορικής, έχει στρωθεί ο δρόμος για την όποια νέα κυβέρνηση, κατ΄ επιταγή και των μνημονίων με την Ε.Ε., να ακολουθήσουν μειώσεις και στην κύρια σύνταξη με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Ενώ, ετοιμάζουν περικοπές και στις παροχές του ΤΥΠΕΤ.  
Δεν σταματάμε, δεν παραγράφουμε τα δικαιώματα μας, διεκδικούμε το δίκιο μας. 
Ο αγώνας συνεχίζεται και για το ΛΕΠΕΤΕ και για την επικούρηση και για τις συντάξεις και για το ΤΥΠΕΤ.