Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ανακοίνωση -ενημέρωση για τις εξελίξεις



ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΡΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο και απαιτούν άλλη ποιότητα και ένταση του αγώνα μας για την προστασία ακέραιου του δικαιώματός μας στην επικούρηση. 
Σήμερα Δευτέρα 5/2 έγινε συγκέντρωση έξω από το Κεντρικό κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συνάντηση του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ με τη διοίκηση που επιμένει στην απαλλαγή από την υποχρέωση της για τις ασφαλιστικές μας παροχές. Στη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Φραγκιαδάκη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν ο πρόεδρος του ΣΣΕΤΕ και άλλα μέλη του ΔΣ, η διοίκηση έκανε σαφές ότι στοχεύει σε μειώσεις στην επικούρηση μέσα από το ΛΕΠΕΤΕ και ότι δήθεν αυτές δεν θα είναι μεγάλες, ότι μετά την έναρξη του διαλόγου μπορεί να καταβάλλει τους προηγούμενους μήνες, ενώ δεν έδωσε καμιά απάντηση στο θέμα των δανείων των σδ, και χαρακτήρισε όχλο τους συγκεντρωμένους σδ..
Παρά τις αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες θέσεις που ανέφεραν τα μέλη  του ΔΣ στην ενημέρωση, φάνηκε ότι είναι οριστική η θέση του ΔΣ να πάει με τεχνικό σύμβουλο σε «διάλογο», παρότι δεν έχει εκπληρωθεί το προαπαιτούμενο της καταβολής των χρωστούμενων, και να διαπραγματευτούν το ύψος των μειώσεων στην επικούρηση. Η απόφασή τους είναι ήδη δηλωμένη με την επιστολή που έστειλαν στις 30/1 στην οποία χαρακτηρίζουν σημαντική τη διαδικασία διαλόγου και ανακοινώνουν τη συμμετοχή του στην Επιτροπή. Μια επιστολή που σύμφωνα με τις γνώμες των νομικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων που εκκρεμούν για την καταβολή της επικούρησης.
Φαίνεται καθαρά ότι η συνδικαλιστική ηγεσία έχει πλέον αποφασίσει να διαπραγματευτεί για λογαριασμό όλων μας το ύψος των μειώσεων στην επικούρηση, αθετώντας, προηγούμενες δεσμεύσεις της, που έθεταν ως προϋπόθεση διαλόγου την καταβολή των χρωστούμενων. Όσο για τη λύση εντός ΛΕΠΕΤΕ που συζητούν είναι φανερό πλέον ότι η μορφή από μόνη της δεν εξασφαλίζει το ύψος και τη σταθερότητα των παροχών, ειδικά όταν οι «εκπρόσωποι» μας παζαρεύουν τα συμφέροντα μας ερήμην μας.

Βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΣΕΤΕ έκανε λόγο για δημοψήφισμα ή για συνέλευση, πριν την όποια συμφωνία, προφανώς γιατί θέλουν να γλυτώσουν από την κατακραυγή. Επειδή, όμως υπάρχει εμπειρία από τις μεθοδεύσεις με τα δημοψηφίσματα από το πώς διατυπώνουν τα ερωτήματα, το πως εξωθούν σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση, ώστε κάποιοι σδ. να αποδεχτούν ψίχουλα και  μειώσεις ως λύση, αλλά και από το ότι το αποτέλεσμα τους δεν γίνεται σεβαστό, αρνούμαστε να υπάρξει δημοψήφισμα από ένα Δ.Σ. που δεν έχει εξουσιοδότηση ούτε την εμπιστοσύνη μας να διατυπώσει τα ερωτήματα.
Απαιτείται να γίνει συνέλευση, με δημοκρατικές διαδικασίες (όχι τις στημένες που έχουμε ζήσει και μιλούν για ώρες οι νομικοί και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων) ώστε οι συνάδελφοι να μπορέσουν να ακούσουν όλες τις διαφορετικές γνώμες, απόψεις και προτάσεις και να υπάρξουν αποφάσεις για το πλαίσιο και την προοπτική του αγώνα για την υπεράσπιση του ΛΕΠΕΤΕ.
Δικαίως στη στάση της ηγεσίας του ΣΣΕΤΕ υπάρχουν αντιδράσεις από πολλές μερίδες συναδέλφων και με διάφορους τρόπους. Φαίνεται όμως ότι οι κυρίαρχες παρατάξεις στο ΣΣΕΤΕ, σε συνεργασία με τις αδελφές τους παρατάξεις στο ΣΥΕΤΕ και συγκεκριμένα οι ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και οι του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να τις καταστείλουν. Και γιατί είναι αυτοί που μας έχουν οδηγήσει μέχρι εδώ, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια μας καθησύχαζαν και γιατί φοβούνται την απόδοση ευθυνών και γιατί θέλουν να συνεχίσουν απτόητοι την δράση τους.
Για αυτό επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στην έκφραση κάθε άλλης φωνής, για αυτό δεν δίνουν τα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ. Ενώ, εκπροσωπούν χρόνια τώρα τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό όταν ακούσουν άλλη άποψη είτε θα πουν ότι αυτή είναι παραταξιακή θέση (λες και αυτοί δεν είναι εκλεγμένοι από παρατάξεις), είτε ότι είναι μειοψηφία του 1% και δεν μπορεί να μιλά, είτε με εχθρότητα και  απειλητικές διαθέσεις (μέσα στο Κεντρικό στις 5/2),  είτε ότι είναι ανεύθυνες θέσεις. Λες και είναι υπεύθυνη στάση η δική τους τακτική.
Έφτασαν στο σημείο συντονισμένα οι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ των ΣΥΕΤΕ και ΣΣΕΤΕ να μην παραχωρούν τα γραφεία των συλλόγων για να συνεδριάσει η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι αυταρχισμός και ολοκληρωτισμός.
Η αδιαλλαξία της διοίκησης Φραγκιαδάκη, δεν πατά μόνο στην κυβέρνηση και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, πατά και στη δική μας αδυναμία : σε αυτό το συνδικαλισμό της συνδιαλλαγής και την δική μας ανοχή που τον νομιμοποιεί.

Καμία υποχώρηση.
Δεν παζαρεύουμε τα χρήματα που μας χρωστάει η διοίκηση της Τράπεζας, δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον μας. Καμία υποχώρηση από τον στόχο που ενώνει όλους τους συναδέλφους: Να πληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της στο ΛΕΠΕΤΕ, όπως ακριβώς έκανε από το 1949. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που «ψήφισαν» την περικοπή στο Εφάπαξ των συναδέλφων, να αναλάβουν τώρα να υπερασπίσουν τις καθορισμένες παροχές του ΛΕΠΕΤΕ. 

Εμπρός για ουσιαστικό αγώνα ΤΩΡΑ
           Ο αγώνας μας για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να κλιμακωθεί και να οργανωθεί από τη βάση των συναδέλφων της βάσης από κοινού εν ενεργεία και συνταξιούχοι. Να προσπεράσουμε τις υποταγμένες ηγεσίες. Να απαιτήσουμε Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν συλλογικά και οργανωμένα οι συνάδελφοι για το μέλλον του Αγώνα, την οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των παροχών του ΛΕΠΕΤΕ.
Κλιμάκωση του αγώνα σημαίνει:
           Δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργία στην Τράπεζα που να την νεκρώσει. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να δώσουμε από κοινού τη μάχη που θα στριμώχνει  πραγματικά την κυβέρνηση και την διοίκηση της Εθνικής. Να απαιτήσουμε επίσης την ουσιαστική στήριξη και παρέμβαση της ΟΤΟΕ που μέχρι τώρα κοιτάζει ατάραχη τις εξελίξεις.
           Ενημέρωση, αξιοποίηση, κινητοποίηση όλων των σδ. εν ενεργεία και συνταξιούχων. Επιτροπές αγώνα, περιοδείες, κλιμάκια για εξορμήσεις, συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς και όλες στις πόλεις. 
           Να πλημυρίσουμε τους δρόμους για να στείλουμε μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση και στην διοίκηση της Εθνικής όσο και στις συνδικαλιστικές μας ηγεσίας ότι ΕΜΕΙΣ θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ και όχι αυτοί. Είμαστε περισσότεροι, έχουμε το δίκιο.
Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε περικοπή. Πληρώσαμε και απαιτούμε την επικούρηση που δικαιούμαστε. Όσο, για αυτά που κυκλοφορούν περί υψηλών ποσών που σηκώνουν μειώσεις, ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2016 η πλειοψηφία του 52,81% παίρνει επικούρηση από 250-500 €, ενώ το 31,7% παίρνει από 500-700 €.
Δεν θα συναινέσουμε ! Δεν έχουν την έγκρισή μας για καμιά διαπραγμάτευση !
           Να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία για τη διαχείριση του λογαριασμού.
           Να πληρώσει η Τράπεζα τις υποχρεώσεις της στο ΛΕΠΕΤΕ.
           Εγγραφή όλων των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα στο ΛΕΠΕΤΕ.
           Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
           Να προσληφτούν με ενιαίες εργασιακές-ασφαλιστικές σχέσεις και δικαιώματα εργαζόμενοι για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες της τράπεζας.
           Κοινοί αγώνες με όλους τους εργαζόμενους σε τράπεζες και άλλους κλάδους.

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΛΕΠΕΤΕ.
Με μαζικούς και μαχητικούς αγώνες μας στα χέρια των συναδέλφων μπορούμε να υπερασπίσουμε το δίκιο μας.


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
https://aeaesete.blogspot.gr/