Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ενημέρωση από τη συνάντηση κυβερνητικών στελεχών-τράπεζας-ΣΣΕΤΕ


Νέες εξελίξεις για το ΛΕΠΕΤΕ. 


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 12/9 διυπουργική συνάντηση για το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ με παρόντες τους υφυπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, τον CEO της ΕΤΕ Π. Μυλωνά με το νομικό του επιτελείο, εκπροσώπων του ΕΤΕΑΕΠ και με αποδοχή- την τελευταία στιγμή-  της παρουσίας 4μελούς επιτροπής  από το ΔΣ του ΣΣΕΤΕ (παραβρέθηκαν οι Κωνσταντέλλος, Σαρρής, Πίγκος, Ξύδης και Μπανακάκη και ο νομικός σύμβουλος του ΔΣ Στρίμπερης).  Παρότι η συνάντηση δεν είχε δημοσιοποιηθεί ευρέως, η είδηση κυκλοφορούσε από μέρες, όπως επίσης και το δυσμενές για την υπόθεσή μας κλίμα που αναμενόταν στη συνάντηση. Ο Συντονισμός Δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ και η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα που συμμετέχει στο Συντονισμό μαζί με άλλες συλλογικότητες, καθώς  και άλλες παρατάξεις είχαμε καλέσει σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας την ώρα που θα γινόταν η συνάντηση. Αρκετός κόσμος παρέμεινε συγκεντρωμένος έξω από το Υπ. Εργασίας επί ώρες, αναμένοντας την ενημέρωση από το ΔΣ που τελικά έγινε μετά το τέλος της συνάντησης στα γραφεία του Συλλόγου.  

Δυστυχώς οι φήμες και οι εκτιμήσεις ότι τίποτε ευνοϊκό για την υπόθεσή μας - το αντίθετο μάλιστα- δεν θα προέκυπτε από την εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά.

Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση που έγινε από τα μέλη του ΔΣ που παραβρέθηκαν στη συνάντηση : Μεταξύ αυτών που ακούστηκαν από τον Υφ. Εργασίας Μηταράκη ο οποίος πάσχισε με διάφορους τρόπους, με προειδοποιήσεις, με ψευδή επιχειρήματα, ακόμα και με εκβιασμούς να μας πασάρει ΞΑΝΑ τη «λύση» ΕΤΕΑΕΠ, ήταν ότι  «κακώς πλήρωνε η ΕΤΕ τόσα χρόνια τόσο μεγάλες συντάξεις και το σύστημα έπρεπε να έχει εξορθολογιστεί από το 2005» !!!. Σε άλλη αναφορά του, προχώρησε σε έμμεσο αλλά σαφή εκβιασμό, λέγοντας ότι με τις προσφυγές στα δικαστήρια δεν έχει πρόβλημα, αλλά ότι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ οι αποφάσεις να είναι αρνητικές για μας, οπότε και –εφόσον δεν έχουμε προηγουμένως αποδεχτεί υπαγωγή στο ΕΤΕΑΕΠ  θα χαθεί ολοσχερώς η επικούρησή μας!!!!


 Πρότεινε για αυτό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Τράπεζας, ΕΤΕΑΠ και συνταξιούχων, σύμφωνα με την οποία θα αποδεχτούμε υπαγωγή στο ΕΤΕΑΕΠ με παροχές  200-400 ευρώ με αυξημένες εισφορές από τους εργαζόμενους και να δημιουργηθεί μια άλλη  παροχή από ένα άλλο «νέο» ταμείο στο οποίο η ΕΤΕ θα βάζει «κάποιες» εισφορές που θα μας αποδίδουν αναλογικά ένα επιπλέον ποσό (μια επιπλέον ελεημοσύνη….) Ήταν σαφές πάντως ότι κυβέρνηση και τράπεζα ανησυχούν σοβαρά από το ενδεχόμενο κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι να συνεχίσουν τις προσφυγές. Επίσης ανέφεραν ότι με τροπολογία θα κάνουν «αληθινή ερμηνεία» του ν. 4618 του Πετρόπουλου, γιατί θεωρούν ότι αυτός ο νόμος είναι προσωρινός (!), όσον αφορά όμως την καταπάτηση αυτού του-έστω προσωρινού– νόμου από την ΕΤΕ, με την μη πληρωμή των αναδρομικών μας κουβέντα!

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης πρωτοστάτησαν σε τρομοκράτηση και εκβιασμό, λέγοντας –όπως προαναφέρθηκε- ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει κάποια ευθύνη απέναντί μας και ότι σε περίπτωση που χαθούν τα δικαστήρια θα τα χάσουμε όλα, καθώς το δημόσιο δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει και ενδεχομένως να ζητήσει πίσω και ότι έδωσε!!! Αυτό σύμφωνα με την ενημέρωση αντικρούστηκε από πλευράς ΣΣΕΤΕ για τους γνωστούς λόγους. Για τα αναδρομικά η Διοίκηση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να τα δώσει με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι ο νόμος είναι ατελής και ότι αν συμφωνήσουμε σε οριστική λύση -τότε μόνο- θα «βρεθεί τρόπος»  να δοθούν τα αναδρομικά!!!

 Σε κάθε περίπτωση δήλωσαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραίτηση από τις αγωγές που εκκρεμούν ! Αρνείται να πληρώσει –αν και ο νόμος το επιβάλλει- τα αναδρομικά του 2018, για να μην εκληφθεί ως δεδικασμένο στις δίκες που εκκρεμούν.

 Με απλά λόγια η διοίκηση της Τράπεζας δήλωσε απροκάλυπτα μπροστά στην πολιτική ηγεσία ότι έχει γραμμένο το νόμο στα παλιά της τα παπούτσια και αυτοί όχι μόνο το ανέχτηκαν, αλλά διαγκωνίζονταν ποιος θα την πρωτοδιευκολύνει να λύσει οριστικά το πρόβλημά της!!!!!



Από πλευράς κυβέρνησης ειπώθηκε επίσης ότι την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα, θα δεχτούν διμελή επιτροπή από το ΔΣ και  ένα τεχνικό από μεριάς ΣΣΕΤΕ για να δώσουν  «τα νούμερα» ( αυτά που δεν βγαίνουν, αλλά να δεχτούμε ΕΤΕΑΕΠ θα βγουν!!!)  προκειμένου να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένου…

Οι εκπρόσωποι του ΣΣΕΤΕ δήλωσαν ότι απλώς άκουσαν όλες τις πλευρές χωρίς να συμφωνήσουν για κάτι, ότι ζήτησαν τις προτάσεις γραπτές και δεσμεύτηκαν ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε κάποια διαδικασία χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους πάντως από την τελευταία ΓΣ και μετά, μέχρι ακόμα και το χειρισμό της σημερινής συνάντησης δεν μας προϊδεάζουν για κάτι διαφορετικό. Εξακολουθεί να είναι ανοικτό το θέμα της σύγκλησης ΓΣ για εκλογές και, παράλληλα με όλα τα άλλα, πρέπει να είναι συνεχής η πίεσή μας και γι΄αυτό το θέμα.

Φανερό είναι  ότι κυβέρνηση και Τράπεζα χρησιμοποιούν τη μέθοδο της τρομοκράτησης, της πυγμής, του ψευτο-διαλόγου και του κοινωνικού αυτοματισμού προκειμένου να απαλλάξουν την τράπεζα από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της και να θάψουν το ΛΕΠΕΤΕ.

Η σημερινή συγκέντρωση απέδειξε ότι δεν έχουμε καταθέσει τα όπλα. Ήταν η πρώτη της νέας περιόδου και για άλλη μια φορά οι ειδοποιήσεις έγιναν από τα κάτω χωρίς να υπάρχει ενημέρωση από το ΔΣ. Θα συνεχίσουμε δυναμικά και -είναι απαραίτητο- πιο μαζικά, ώστε να μην αφήσουμε να κάνουν πράξη τα σχέδια τους, παίρνοντας τους αγώνες στα χέρια μας και όχι εκχωρώντας τους σε όσους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, επιτρέποντας τους να διαπραγματεύονται για μας, χωρίς εμάς και ενάντια μας.