Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Φωτογραφίες και ανακοίνωση από την Παρέμβαση στο Μαραθώνιο

Διαμαρτυρία μπροστά από το περίπτερο προβολής της χορηγίας της Εθνικής Τράπεζας στον τερματισμό του Μαραθώνιου δρόμου την Κυριακή 11/11/2018 κάναμε εργαζόμενοι και συνταξιούχοι για το σταμάτημα καταβολής του ΛΕΠΕΤΕ απαιτώντας από την Εθνική Τράπεζα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στους συνταξιούχους που παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν ένα χρόνο. 
Ανοίχτηκαν πανό, μοιράστηκαν εκατοντάδες ανακοινώσεις ενημερώνοντας τον κόσμο για τη ληστεία του ΛΕΠΕΤΕ και με τη ντουντούκα δινόταν πληροφόρηση για το πρόβλημα. Παραβρισκόταν και δυνάμεις των ΜΑΤ για την "προστασία" του περιπτέρου (στο τέλος της ανάρτησης σχετική φωτογραφία με τις ασπίδες ακουμπισμένες στο πίσω μέρος του περιπτέρου).
Παρακάτω η ανακοίνωση προς τον κόσμο.



ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ !



Φίλοι και φίλες,

Είμαστε εν ενεργεία και συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας. Δεν είμαστε τραπεζίτες και υποφέρουμε και εμείς από την πολιτική των τραπεζών που, με τα τοκογλυφικά επιτόκια, τις κατασχέσεις, τη μεθόδευση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα άλλα μνημονιακά μέτρα, έχουν οδηγήσει την κοινωνική πλειοψηφία σε φτώχια και απόγνωση.

Εδώ και ένα χρόνο δεχτήκαμε ένα ακόμα πλήγμα. Σταμάτησε η καταβολή της παροχής επικούρησης εντελώς για όλους τους συνταξιούχους, συνθλίβοντας τις ζωές 16.036 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας και σμπαραλιάζοντας τις προσδοκίες 4.500 εργαζόμενων που συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.  Αυτό συνέβη γιατί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πραξικοπηματικά σταμάτησε να συνεισφέρει ως εργοδότης  στο λογαριασμό επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) το ποσό που υποχρεώνεται, ώστε να καταβάλλονται κανονικά οι παροχές του.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΠΕΤΕ ;

Είναι ένας Λογαριασμός εγγυημένων παροχών τον οποίο διαχειρίζεται η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εν λευκώ από το 1949 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα.  Δεν είναι λίγες οι φορές που τα αποθεματικά του λογαριασμού  χρησιμοποιήθηκαν, με ευθύνη της τράπεζας και με άγνοια των μελών του, για να χρηματοδοτηθούν πολιτικές επιλογές (χρηματιστήριο, ομόλογα κλπ), είτε για να αγοραστούν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που θα συνέβαλλαν στην ανακεφαλαιοποίησή της!  Δηλαδή  υπήρχε, κανονική «αιμοδοσία» του εργοδότη από τις εισφορές των εργαζομένων. Με τους αντιασφαλιστικούς νόμους,  ειδικά από το 2005, προκειμένου να γλυτώσει η Τράπεζα εργοδοτικές εισφορές, οι νεοπροσλαμβανόμενοι ασφαλίζονται στο επικουρικό του ΙΚΑ. Με μια σειρά άλλων μεθοδεύσεων (εθελούσιες, bonus  & παροχές  χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, ελαστικές σχέσεις εργασίας) η Εθνική Τράπεζα υπέσκαπτε το ΛΕΠΕΤΕ. Σήμερα, η τράπεζα ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα να καλύψει την παροχή της επικούρησης.  Επιχείρηση στη γνωστή λογική «σοκ και δέος» στο φόντο των μνημονίων. Το πρωτεύον για την Τράπεζα είναι να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει πλάτες στην παραβίαση της νομιμότητας από την πλευρά της διοίκησης της Τράπεζας, αφού συμβαδίζει με την πολιτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και τις επιταγές των τραπεζιτών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που επιτάσσουν την κατεδάφιση κάθε εργατικού και ασφαλιστικού δικαιώματος, γιατί τα θεωρούν κόστος.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΟΣ

Ξοδεύουν εκατομμύρια σε χορηγίες, διαφημίσεις, εξωτερικούς συνεργάτες και συμβούλους, αναθέσεις σε εταιρείες ημετέρων, 40 εκατ. € το μήνα σε δουλεμπορικά γραφεία για ενοικίαση προσωπικού, όταν οι πολλαπλάσιοι εργαζόμενοι της Εθνικής «κοστίζουν»  πολύ λιγότερα.  Οι φανερές αμοιβές των μελών του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν με απόφαση της παράτυπης τελευταίας γενικής συνέλευσης των μετόχων μέσο όρο τις 320.000 ετησίως για τον καθένα. Ενώ απολαμβάνουν και τα έξτρα (παροχές σε είδος, ταξίδια, έξοδα παράστασης, μετακινήσεων, επικοινωνίας, κλπ), με χαρακτηριστικό που βγήκε στο φως τις επιπλέον 2 θωρακισμένες BMW κόστους 638.000 € . Όσο για τον προηγούμενο διοικητή Φραγκιαδάκη για το «έργο» του αποκόμισε καταθέσεις σε off shore ύψους 3,1 εκ. ευρώ  + 5,8 εκατ. δολαρίων και έχει άθικτες και ανενόχλητες τις μετοχές του αξίας 480.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα προκειμένου να διχάσουν το λαό χαρακτηρίζουν την επικούρηση προνόμιο, όταν μετά από δεκαετίες δουλειάς και αφαίμαξης εισφορών, όχι μόνο δεν παίρνουμε όσα δικαιούμαστε και  προσδοκούσαμε, αλλά μας κλέβουν στυγνά, τράπεζες, τρόικες και οι υποτακτικές τους κυβερνήσεις.



Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΜΙΣΟΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Στην αρχή των μνημονίων έκαναν τις περικοπές στις συντάξεις όλων των συνταξιούχων όλων των κλάδων. Πριν ένα χρόνο έκοψαν την επικούρηση.  Μετά θα επανυπολογίσουν (βλέπε μειώσουν) τις κύριες συντάξεις. Αργότερα θα πιεστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έως εξαφανίσεως. Η λογική που διατρέχει εργοδοσία και κυβέρνηση είναι να απαλλαχτούν από το «κόστος» των συνταξιούχων, ώστε σταδιακά να φροντίζουμε εμείς για τον βιοπορισμό μας  καταφεύγοντας στην ιδιωτική ασφάλιση. Σύγχρονος καιάδας! Επιχείρηση που πάει μαζί με την επέκταση της φτηνής ελαστικής εργασίας και της απλήρωτης δουλειάς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και οι απαιτήσεις της οικονομικής ολιγαρχίας.

Είναι καιρός να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας! Να μας βρίσκουν μαζικά μπροστά τους κάθε στιγμή. Να συντονιστούμε και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα δικαιώματα, στη δουλειά, στην ασφάλιση, αξιοπρεπείς μισθούς και τις αμοιβές που δικαιούμαστε και μετά τον εργασιακό βίο μας!

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

https://aeaesete.blogspot.gr