Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Σκέψεις και προτάσεις της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα είναι και θα είναι παρούσα σε όλες τις δράσεις, κινητοποιήσεις και αγώνες με προμετωπίδα τον αδιαπραγμάτευτο ΛΕΠΕΤΕ. Η παρέμβασή μας με τούτη την ανακοίνωση επιδιώκει να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά όσον αφορά τη στόχευση και το περιεχόμενο του αγώνα μας και να συμβάλει ώστε να ανακτηθεί η δυναμική που καταγράφηκε στη συνέλευσή μας, για να μπορέσουμε από κοινού να συγκροτήσουμε εκείνο το αγωνιστικό μέτωπο που θα φέρει νίκες.
Που βρισκόμαστε
Στην πρόσφατη Γ.Σ. του ΣΣΕΤΕ αποδοκιμάστηκε με ηχηρό τρόπο και αριθμό η ηγεσία του. Ενδεικτικό για τη συνειδητοποίηση από μεγάλο αριθμό συναδέλφων της κατάστασης όπως διαμορφώνεται, του πραγματικού ρόλου της συνδικαλιστικής μας «ηγεσίας», των πολιτικών παιχνιδιών που παίζονται στην πλάτη μας, την αποκάλυψη φίλων και εχθρών και – το κυριότερο- την ανάδειξη ενός δυναμικού που είναι διατεθειμένο να τραβήξει αγωνιστικό δρόμο.
Τα παραπάνω τα πιστώνεται εξίσου όλο εκείνο το δυναμικό που ακούραστα δούλεψε επί μήνες με διάφορους τρόπους, αλλά έγινε κατορθωτό κυρίως, γιατί όλοι αντιληφθήκαμε και κάναμε πράξη το συντονισμό των δυνάμεών μας, που μεταφράστηκε σε μια μετωπική συμπόρευση. Ωστόσο, την επαύριο της Γ.Σ. πολύ σύντομα έκαναν πάλι την εμφάνισή τους σημάδια κόπωσης, κατακερματισμού της δράσης και των πρωτοβουλιών και αμηχανίας ως προς τη συνέχεια του αγώνα μας.
Ενώ, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι εμείς παραμένουμε επί μήνες απλήρωτοι, η διοίκηση της Τράπεζας συνεχίζει -παρά την απομάκρυνση Φραγκιαδάκη- την ίδια αδιάλλακτη στάση, το ΔΣ του ΣΣΕΤΕ κινείται στην πεπατημένη της τακτικής που δεν έχει αποδώσει τίποτα το προηγούμενο διάστημα και οι εκλογές στο ΣΥΕΤΕ ανέδειξαν κυρίαρχες τις ίδιες δυνάμεις που κυριαρχούσαν πριν και κυριαρχούν και στο ΣΣΕΤΕ. .

Τι να κάνουμε
Για να συνεχίσουμε αποτελεσματικά τον αγώνα, είναι ανάγκη να δούμε κατάματα κάποια πράγματα και να αποτιμήσουμε τη μέχρι τώρα πορεία μας:
·       Μας έχει ωφελήσει –και πόσο- η πολύ στενή εμπλοκή των νομικών στην υπόθεσή μας? Χωρίς να παραγνωρίζουμε το νομικό αγώνα, από την αρχή είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο υπερίσχυσης αυτής της πλευράς έναντι της συνδικαλιστικής, όπως τελικά συμβαίνει, με «παρατράγουδα» μάλιστα κάποτε-κάποτε. Η εναπόθεση όλων των ελπίδων στα δικαστήρια, η προβολή αυτού του δρόμου ως του μόνου αγωνιστικού, ανυποχώρητου και αποτελεσματικού, η προσαρμογή όλης της επιχειρηματολογίας και των συνθημάτων μας με βάση νομικές συμβουλές, περιορίζει τις δράσεις μας σε κλειστό νομικό πλαίσιο, κινδυνεύει να αφυδατώσει τον αγώνα, στερώντας άλλες δυναμικές, αγωνιστικές και αποτελεσματικές μορφές πίεσης. Είναι μια άλλη μορφή ανάθεσης – αυτής της ανάθεσης που κατά τα άλλα όλοι καταγγέλλουμε-, σπέρνει ξανά αυταπάτες για το ρόλο των διάφορων θεσμών, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις και τελικά μας βγάζει από το δρόμο της σύγκλισης δυνάμεων για αγωνιστικές διεκδικήσεις. Να μην συρθούμε στην υποκατάσταση της συνδικαλιστικής μας δράσης από τις νομικές ενέργειες, που με βάση το πώς λειτουργεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα η δικαιοσύνη με τις μνημονιακές προσαρμογές, μπορεί να οδηγήσει σε βάλτωμα και ήττα. Να μην επιτρέψουμε τις απαράδεκτες παρεμβάσεις που είδαμε από κάποιους «σταρ» δικηγόρους.
·       Βοηθά την υπόθεσή μας ο κατακερματισμός των δράσεων? Οι αραιές χρονικά δράσεις, οι ολιγάριθμες και περιορισμένες μορφές, οι χωριστές εξαγγελίες από «όποιον προλάβει» κινητοποιήσεων, χωρίς προετοιμασία, συλλογική διοργάνωση και στήριξη δεν βοηθούν να ακουστεί βροντερά η φωνή μας.
·       Συμβάλλει στην υπόθεση του αγώνα μας η αναζήτηση και ανάδειξη ενός νέου συνδικαλιστικού «μεσσία» στη θέση του παλιού ? Δεν είναι θέμα αλλαγής ηγεσίας, να βάλουμε άλλο χαλίφη πιο ρήτορα, πιο έξυπνο ή πιο καπάτσο στη θέση των παλιών. Χρειάζεται όσοι συνειδητοποιούμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας και το «Αδιαπραγμάτευτος ΛΕΠΕΤΕ» είναι το όπλο μας, να πάρουμε συλλογικά την υπόθεση του αγώνα και των μορφών στα χέρια μας. Δεν πρέπει να διαιωνίσουμε την αναπαραγωγή της παλιάς συνδικαλιστικής τακτικής της ανάθεσης σε ειδικούς, των ψευτοδιαπραγματεύσεων με την εργοδοσία και της περιθωριοποίησης των πραγματικών ενδιαφερομένων, των συναδέλφων.
·       Είναι πραγματικότητα ότι απέναντι μας έχουμε μόνο τη διοίκηση της Τράπεζας και ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί μια διμερή υπόθεση ? Αν και η οικονομική απαίτηση είναι μονομερής απέναντι στην Τράπεζα που είναι αποκλειστική υπεύθυνη για τη διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ και την παροχή των προκαθορισμένων ποσών της επικούρησης, είναι ανώφελη, αν όχι επιζήμια και σκόπιμα καλλιεργούμενη, η αυταπάτη ότι δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Στη χώρα μας που ο λαός σπαράσσεται από την πολιτική όλων των εξαρτημένων μνημονιακών κυβερνήσεων, αυτό που συμβαίνει με το ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι λόγω της ιδιαιτερότητας και αναλγησίας μόνο της διοίκησης της Τράπεζας και άρα εμείς μπορούμε να τη «γλυτώσουμε» αν κάμψουμε την αδιαλλαξία της. Χρειάζεται να αναγνώσουμε την πολιτική συγκυρία που βάζει στο στόχαστρο όλες τις κατακτήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα, να δούμε τον αγώνα μας μέσα σ΄ αυτήν και να επιχειρήσουμε να συνδεθούμε με το πλατύτερο συνταξιουχικό και εργατικό κίνημα και με όλα εκείνα τα κομμάτια του λαού που αγωνίζονται ενάντια στη λεηλασία της ζωής τους. Χωρίς σοβαρή σύγκρουση με την πολιτική αυτή ούτε θα τη "γλυτώσουμε" ούτε, φυσικά θα αποτελέσουμε την" εξαίρεση. Δεν μας βοηθά το στένεμα του στόχου μας και το ξέκομμά του από το γενικότερο πολιτικό του πλαίσιο.
·       Αυτό που μας λείπει είναι η ενότητα με την ηγεσία ΣΣΕΤΕ? Να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ανώφελες οι εκκλήσεις για «ενότητα», γιατί αυτή η ενότητα είναι ψευδεπίγραφη από τη στιγμή που αυτές οι παρατάξεις διαχειρίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την κατάσταση και μας έφεραν ως εδώ, δεν πιστεύουν και δεν υπηρετούν τον ίδιο στόχο. Να αντιληφθούμε ότι στους αντιπάλους μας συγκαταλέγεται μαζί με τη διοίκηση της Τράπεζας και η κυβέρνηση με τα φανερά ή υπόγεια μαγειρέματά της και όλες οι παρατάξεις του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού και ότι πρέπει να έχουμε σταθερό μέτωπο ενάντιά τους. Επίσης, δυστυχώς για μας και τον αγώνα μας, στις πρόσφατες εκλογές του ΣΥΕΤΕ οι ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ σημείωσαν αύξηση και μαζί με τη ΔΑΣ συγκροτούν πλέον μια πλειοψηφία εχθρική απέναντί μας και – κατά πως φαίνεται- το μακρύ χέρι της ΕΤΕ στα συνδικαλιστικά πράγματα, αν κρίνουμε από τη στάση και την πολιτεία τους όλο αυτό το διάστημα.
Τα επόμενα βήματα
Στο δρόμο αυτό, είναι χρήσιμο να βασιστούμε στο αγωνιστικό μας κεκτημένο, να ξαναβρούμε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ μας, ώστε να μπορέσουμε να συνενώσουμε τις ιδέες, τις διαθέσεις και τις δράσεις μας σε κοινή «δύναμη πυρός». Να συζητήσουμε όλοι μαζί τις εκτιμήσεις μας για τη συγκυρία, να αποφασίσουμε όλοι μαζί για τα επόμενα βήματά μας, να συντονίσουμε τις δράσεις μας.
Κεντρικός άξονας σκέψης, οργάνωσης και δράσης οφείλει να είναι ο αγώνας στα δικά μας χέρια χωρίς αυταπάτες και αναθέσεις.

Όχι στης ζωής μας τη λεηλασία
Να συντονιστούμε ξανά στο διακηρυγμένο στόχο του αδιαπραγμάτευτου ΛΕΠΕΤΕ όπως ήταν από το 1949, αλλά να βάλουμε άμεσα στο οπτικό μας πεδίο και αυτά που έρχονται : Το ΤΥΠΕΤ θα κινδυνεύσει, ο διακανονισμός των δανείων είναι στον αέρα, ο νόμος Κατρούγκαλου θα σημάνει νέο γύρο σφαγιασμού συντάξεων-επιδομάτων.
Η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα στηρίζει και συμμετέχει σε όλες τις δράσεις που –κάποιες φορές αυθόρμητα- οργανώνουν ομάδες και συνάδελφοι που αγωνίζονται. Πιστεύουμε όμως ότι η πολύμηνη πείρα μας επιτρέπει και επιβάλλει να δώσουμε νέα πνοή και ποιότητα στον αγώνα μας με συντονισμό, οργάνωση, ξεκάθαρα μέτωπα και σύνδεση με πλατύτερο κόσμο.

§  Αδιαπραγμάτευτος ΛΕΠΕΤΕ
§  Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε περικοπή
§  Δεν συρόμαστε σε ψευτο- διαπραγματεύσεις


ü    Να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία για τη διαχείριση του λογαριασμού.
ü    Να πληρώσει η Τράπεζα τις υποχρεώσεις της στο ΛΕΠΕΤΕ στο ακέραιο
ü    Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα στο ΛΕΠΕΤΕ.
ü    Να προσληφτούν με ενιαίες εργασιακές-ασφαλιστικές σχέσεις και δικαιώματα εργαζόμενοι
ü    Κοινοί αγώνες με όλους τους εργαζόμενους σε τράπεζες και άλλους κλάδους.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
https://aeaesete.blogspot.gr/