Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ψήφισμα συμπαράστασης για την κινητοποίηση των υγειονομικών

Η ΑΕΑΕΣΤΕ μαζί με άλλες συλλογικότητες και συνταξιούχους σδ. στηρίζει τον αγώνα των υγειονομικών και υπογράφει το παρακάτω ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ  "Στηρίζουμε τους εργάτες της Υγείας"    

Οι εργαζόμενοι/ες στα δημόσια νοσοκομεία όλων των ειδικοτήτων, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι/ες στη φύλαξη και στην καθαριότητα απεργούν στις 16 Ιούνη και διαδηλώνουν πανελλαδικά στην Αθήνα. Πρόκειται για τους ανθρώπους που έδωσαν και δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη της πανδημίας του κορονοϊού και τώρα διεκδικούν τα αυτονόητα: ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Η σταδιακή έξοδος από τους περιορισμούς της καραντίνας έχει δημιουργήσει ένα κύμα προσέλευσης στα νοσοκομεία. Ασθενείς που είχαν ανάγκη από εξετάσεις και περίθαλψη αλλά είχαν αναγκαστεί να παραμένουν στο σπίτι τους αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, τώρα συνωστίζονται στις πύλες των νοσοκομείων αναδεικνύοντας όλες τις ελλείψεις. Ένα προσωπικό με τεράστια κενά και καταπονημένο από την υπερπροσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού χρειάζεται άμεσα ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του κόσμου εδώ και τώρα και μάλιστα  πριν προκύψει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.

Ως συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας που με τις εισφορές μας δημιουργήσαμε αυτοδιαχειριζόμενο φορέα   υγείας ΤΥΠΕΤ το 1930 και που τώρα αγωνιζόμαστε για την σωτηρία του, αφού η επίθεση που δεχόμαστε εδώ και τρία χρόνια από Τράπεζα και Κυβέρνηση στον ΛΕΠΕΤΕ έχει σαν συνέπεια ΚΑΙ την αποδυνάμωση του φορέα Υγείας μας.

Στεκόμαστε στο πλευρό τους γιατί, δεν αρκεί το χειροκρότημα, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τον αγώνα τους κοινή υπόθεση όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας αλλά και των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπόσχεται ότι θα υπάρξουν διαθέσιμα 32 δις ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, αλλά ήδη έχει ανακοινώσει ότι 24 δις θα πάνε σαν επιχορήγηση στις επιχειρήσεις ενώ κρύβει τα νέα μνημόνια που συνοδεύουν τα λεφτά της ΕΕ. Χαρίζουν λεφτά ξανά στους τραπεζίτες δεν υπάρχουν όμως ποτέ αρκετά διαθέσιμα για τις ανάγκες μας.

Τα αφεντικά θα πάρουν τα λεφτά, ενώ οι εργαζόμενοι θα πάρουν μείωση 20% στο μηνιάτικο. Μεγαλύτερη φτώχεια, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και ανεργία είναι η προοπτική που θέλουν να μας επιβάλουν οι ίδιοι που μας έφεραν μια δεκαετία με μνημόνια στηρίζοντας μόνον τις Τράπεζες. Ενώ για τους συνταξιούχους οι προθέσεις για μειώσεις έχουν γίνει ήδη πράξη.

Στηρίζουμε την απεργία των εργαζόμενων στην Υγεία στις 16 Ιούνη και την πανελλαδική απεργιακή τους συγκέντρωση στις 9πμ στην πλατεία Μαβίλη.  Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων νοσοκομειακών.