Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Ενημέρωση από τη νέα συνάντηση του Συντονισμού Δράσεων


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΠΕΤ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ 12/2/2020


ΤΡΙΤΗ 18/2, στις 10 πμ, ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΑΔΙΟΥ




Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12/2/2020 νέα συνάντηση συλλογικοτήτων-κινήσεων-παρατάξεων που στηρίζουν το Συντονισμό Δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ, στην οποία είχαν κληθεί όλες οι συλλογικότητες που συμμετείχαν μόνιμα ή περιστασιακά στο Συντονισμό.


Συμμετείχαν μεμονωμένοι συνάδελφοι και εκπρόσωποι από τις παρακάτω κινήσεις-ομάδες (αλφαβητικά) :

·                Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων και Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας, 

·                Ανυπότακτοι Συνταξιούχοι-Πρωτοβουλία Συνταξιούχων ΕΤΕ

·                Ομάδα Ενότητα και Δράσεις για τον ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ

·                Πρωτοβουλία Συνταξιούχων ΕΤΕ   


Συζητήθηκαν : 

·       Οι εξελίξεις του αγώνα μας για το ΛΕΠΕΤΕ. Εκτιμήθηκε ότι ήταν θετική η πρωτοβουλία του Συντονισμού για κάλεσμα συγκέντρωσης έξω από το κατ/μα Σταδίου και βρήκε ανταπόκριση από συναδέλφους και άλλες κινήσεις. Χρειάζεται αυτά τα καλέσματα και οι δράσεις για την υπεράσπιση του ΛΕΠΕΤΕ και των δικαιωμάτων μας να συνεχιστούν. 

Στο ΣΣΕΤΕ, η στάση των παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία και οι διεργασίες-συνεργασίες δυνάμεων που είναι υπέρ της συνδιαλλαγής με την Τράπεζα για μείωση των παροχών του ΛΕΠΕΤΕ και υπέρ του ΕΤΕΑΠ και του ν. Πετρόπουλου, συνεχίζουν να υπονομεύουν το δίκαιο αγώνα μας.



·       Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και η δική μας κινητοποίηση για αυτό τη μέρα της απεργιακής συγκέντρωσης. Εκτιμήσαμε ότι το νέο ασφαλιστικό ανοίγει την πόρτα για τη μείωση των συντάξεων με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και με τη σταδιακή κατάργηση του ΕΤΕΑΕΠ και ενοποίηση κύριας με επικουρική σύνταξη, είσοδο των ιδιωτών στην επικούρηση, κατάργηση του αλληλέγγυου και αναδιανεμητικού συστήματος και αντικατάστασή του με το κεφαλαιοποιητικό.

Αποφασίσαμε :

·       Την έκδοση κοινής ανακοίνωσης για το νέο νόμο και την Τρίτη 18/2, μέρα απεργίας για το ασφαλιστικό, να στηρίξουμε  -όσοι μπορούμε- απεργιακές περιφρουρήσεις το πρωί μαζί με τους εν ενεργεία. Ο  Συντονισμός θα καλέσει όλους τους συνταξιούχους σε συγκέντρωση έξω από το Κατάστημα Σταδίου στις 10 το πρωί και στη συνέχεια θα μετέχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

·       Κοινή στάση στη Συνέλευση του ΣΣΣΕΤΕ με τις παρακάτω παραμέτρους :

1.     Επιβεβαιώσαμε την κοινή εκτίμηση, που διατυπώσαμε και στην προηγούμενη συνάντηση του Συντονισμού, ότι μόνη επιλογή όσων θέλουμε μια άλλη πορεία στο σύλλογο είναι η καταψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού του Δ.Σ. 
Χρειάζεται να αποδοκιμαστεί  η τακτική των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, που αποδέχονται τα όσα επικαλείται η τράπεζα για περιορισμένες αντοχές και περιθώρια και θεωρούν μονόδρομο την κατάργηση των κατακτήσεων μας. Που βλέπουν ότι ο ρόλος τους είναι να παζαρεύουν το ρυθμό και το ποσοστό των απωλειών, συναντήσεις άνευ ουσίας -και συχνά χωρίς ενημέρωση και εξουσιοδότηση από τους συναδέλφους- με τη διοίκηση και κυβερνητικούς παράγοντες μαζί με  διεκπεραιωτικές δικαστικές προσφυγές, βάζοντας στο περιθώριο τους σδ. και φρενάροντας κάθε αγωνιστική διάθεση.  Απαιτείται ανατροπή συσχετισμών και μια ριζική αλλαγή αντίληψης και πολιτικής, ένα Δ.Σ. που να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των συνταξιούχων, και όχι αλλαγή απλώς προσώπων ή παρατάξεων, με άλλες που έχουν τις ίδιες κατεστημένες νοοτροπίες. 

2.     Εξασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας της συνέλευσης, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις, να υπάρξουν αποφάσεις, να ολοκληρωθεί, δίνοντας τη δυνατότητα να εκφραστεί η θέση των σδ. για τον απολογισμό και να εκλεγεί δημοκρατικά η εφορευτική επιτροπή που θα διεξάγει τις εκλογές, με εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν νοθείες και αποκλεισμοί. 

3.     Να υπάρξει προεδρείο που θα μπορέσει να φέρει σε πέρας δημοκρατικά τη διαδικασία μέχρι το τέλος, με μια κοινή πρόταση από το μπλοκ του αγώνα  που να υποστηριχτεί από όλους όσους παλέψαμε μαζί το προηγούμενο διάστημα. Σκέψεις και άνθρωποι υπάρχουν για να ανταποκριθούν σε αυτή την ευθύνη, όπως κοινά εκτιμήθηκε στην τελευταία συνάντηση του Συντονισμού. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με καλύτερους όρους αν, όλες οι δυνάμεις που συνεργάζονταν στο Συντονισμό την προηγούμενη περίοδο, αναλάβουν τις ευθύνες τους και προσέλθουν να συζητήσουν για μια πρόταση κοινής αποδοχής για το προεδρείο, για ψηφοσυλλέκτες και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Αυτή η διαδικασία -και όχι τα κρυφά χαρτιά, τα τετελεσμένα και η λογική της επιβολής επιλογών και προσώπων από τις παρατάξεις- εκτιμούμε ότι θα συμβάλλει τόσο στην ίδια τη δημοκρατική εξέλιξη της συνέλευσης, όσο και στην οικονομία χρόνου, ώστε να ολοκληρωθούν οι ομιλίες και να παρθούν αποφάσεις. 



 Με  βάση και τα παραπάνω καλούμε σε επόμενη συνάντηση του Συντονισμού την Τετάρτη 19/2/2020 πάλι στο Polis Art  Καφέ.



ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΠΕΤ