Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ενημέρωση και φωτογραφίες από τη σημερινή συγκέντρωση και τη συνέλευση των μετόχων


Την Πέμπτη 26/7  το πρωί ξεκινήσαμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κόψιμο του ΛΕΠΕΤΕ των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες συμμετείχαν στη συγκέντρωση με αποτέλεσμα να κλείσουν η Β. Γεωργίου και ένα ρεύμα της Πανεπιστημίου.  Πλακάτ, μαύρες σημαίες, πανό από την Αττική και μερικές ακόμα περιοχές. Πλακάτ και ανακοινώσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά είχαν ετοιμαστεί από το Συντονισμό αγωνιστών  δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ.

Μέσα στο ξενοδοχείο θα γινόταν η συνέλευση μετόχων της Τράπεζας. Αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν μέσα και στη συνέχεια οι πόρτες του ξενοδοχείου από τη Β. Γεωργίου έκλεισαν με ρολά, ενώ η είσοδος από την οδ. Πανεπιστημίου στο ξενοδοχείο συναδέλφων μικρομετόχων για να παρακολουθήσουν  τη συνέλευση εμποδίστηκε από ΜΑΤ που έριξαν χημικά  σε συνταξιούχους.  Τα ΜΑΤ έκλεισαν την πόρτα της Πανεπιστημίου και απαγόρευσαν την είσοδο σε συνταξιούχους που είχαν δελτίο συμμετοχής στη συνέλευση ως μικρομέτοχοι. Όσοι είχαν καταφέρει να μπουν νωρίτερα εμποδίστηκαν και από την αστυνομία να παρακολουθήσουν τη συνέλευση και οδηγήθηκαν σε μια αίθουσα με γιγαντοοθόνη, ενώ άλλοι εμποδίστηκαν να μπουν και σε αυτή  τη δεύτερη αίθουσα. Αρκετοί συνάδελφοι και από αυτούς που είχαν μπει αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Παρά την επιχείρηση αποκλεισμού και τις παρατυπίες δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν να ακουστούν φωνές υπεράσπισης των δικαιωμάτων στο ΛΕΠΕΤΕ από αρκετούς ομιλητές, συναδέλφους, ανάμεσά τους και από το σδ. Δαμιανό Τσίγκανο, εν ενεργεία, μέλος της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζόμενων και Συνταξιούχων Εθνικής, νομικούς, το κ. Ρωμανιά.

Επρόκειτο για μια παρωδία συνέλευσης μετόχων, που έγινε για πρώτη φορά με παρουσία και έλεγχο εισόδου από τα ΜΑΤ, με χημικά, αυταρχισμό, καταστολή, με πλήρως παράτυπες διαδικασίες, με αποκλεισμούς συμμετοχής μετόχων και διαχωρισμό όσων μπήκαν, με πλήρως αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις  με ευθύνη της διοίκησης της τράπεζας και της κυβέρνησης.

Ο Μυλωνάς είπε ότι το θέμα ΛΕΠΕΤΕ θα χρειαστεί θάρρος. Ο Μιχαηλίδης, πρόεδρος της ΕΤΕ, συνέχισε στο ίδιο  μήκος κύματος που κινείται η διοίκηση να μην δεσμεύεται για την καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ, αλλά να δηλώνει ότι εργάζονται σκληρά με τον SSM, την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα τους δανειστές που χρηματοδότησαν τις τράπεζες για να δώσουν απάντηση.  Ωστόσο, δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη απάντηση στα θέματα και τις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Οι εκπρόσωποι των  συλλόγων κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν αναφέρθηκαν ούτε καν στο σκηνικό αποκλεισμού και βίας που εκτυλίχτηκε.

Τα ΜΜΕ τη συνηθισμένη σιγή ιχθύος, λόγω οικονομικής εξάρτησης  από την Εθνική και όχι μόνο.

Σκοπός της συνέλευσης η έγκριση του ισολογισμού, τα καθιερωμένα και ανάμεσά τους των προκλητικών αμοιβών των μελών του ΔΣ και η «μικρή» αύξηση για την επόμενη θητεία.

Αμοιβές : Πρόεδρος  256.429 €, Διευθύνων Σύμβουλος από 323.000 € έως 335.000 €, υπόλοιπα  Εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. από 280.000 € έως 312.000 €

Τα συμπεράσματα δικά σας