Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα για τη νέα φάση στον αγώνα για το ΛΕΠΕΤΕ


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Συμπληρώνεται χρόνος από όταν η προηγούμενη διοίκηση Φραγκιαδάκη ετσιθελικά έκοψε την παροχή του ΛΕΠΕΤΕ, συνθλίβοντας τις ζωές 16.200 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας και σμπαραλιάζοντας τις προσδοκίες 4.500 εργαζόμενων που συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Με την ίδια τακτική κινείται και η τωρινή διοίκηση Μυλωνά με διακηρυγμένο στόχο να μας οδηγήσει στο θνησιγενές ΕΤΕΑΠ και σε Επαγγελματικό Ταμείο και πραγματική επιδίωξη να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της  για την εγγυημένη και προκαθορισμένη μετεργασιακή παροχή του ΛΕΠΕΤΕ και να μηδενίσει τις εισφορές της.
Σε αυτό το χρόνο πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες έφυγαν από τη ζωή πικραμένοι και όλοι εμείς έχουμε φτάσει σε πρωτοφανείς και απρόβλεπτες καταστάσεις οικονομικής αδυναμίας μέχρι και ανέχειας. Αν επιτρέψουμε βήματα πίσω για το ΛΕΠΕΤΕ, αύριο θα έρθει η σειρά του  ΤΥΠΕΤ και μεθαύριο το προσωπικό της Εθνικής μπορεί κατά πλειοψηφία όχι μόνο να μην ανήκει στο ΛΕΠΕΤΕ, αλλά να είναι επενοικιαζόμενο και να χαθούν όλα.

Οι εκάστοτε διοικήσεις και κυβερνήσεις
Έχουν στόχο να συντρίψουν τα δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζόμενων, να μειώσουν το εργατικό και μισθολογικό κόστος, διατυμπανίζοντας ότι η επικουρική παροχή μας κοστίζει πολύ και δεν βγαίνει η τράπεζα. Αυτή είναι η αποστολή που τους έχουν αναθέσει το ΤΧΣ και η κυβέρνηση που τους διόρισαν, αποστολή που ασπάζονται με όλο τους το είναι. Από την έκβαση της κρίνεται η επιτυχία τους ως τραπεζικοί μάνατζερ, για να γυρίζουν από τράπεζα σε τράπεζα και να πωλούν τις υπηρεσίες τους. Αυτοί είναι οι «πετυχημένοι» CEO με τα κριτήρια των νόμων της αγοράς και ας έριξαν την Εθνική Τράπεζα από την πρώτη θέση, μείωσαν τον κύκλο εργασιών, τις καταθέσεις, τα καταστήματα και το προσωπικό της. Όλες οι κυβερνήσεις, εξάλλου, τους ίδιους managers διορίζουν και εναλλάσσουν.

Ας μιλήσουμε για το δικό τους κόστος 
Οι φανερές αμοιβές του κάθε μέλους του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν με απόφαση της παράτυπης τελευταίας γενικής συνέλευσης των μετόχων μέσο όρο τις 320.000 € ετησίως. Ενώ απολαμβάνουν και τα έξτρα (παροχές σε είδος, ταξίδια, έξοδα παράστασης, μετακινήσεων, επικοινωνίας, κλπ), με χαρακτηριστικό που βγήκε στο φως τις επιπλέον 2 θωρακισμένες BMW κόστους 638.000 € .
Όσο για το Φραγκιαδάκη για το έργο του αποκόμισε καταθέσεις σε off shore ύψους 3,1 εκ. ευρώ  + 5,8 εκατ. δολαρίων και έχει άθικτες και ανενόχλητες τις μετοχές του αξίας 480.000 δολαρίων.


Οι συγκρίσεις
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καταβάλαμε από την πρόσληψη μας εισφορές στο ΛΕΠΕΤΕ, λογαριασμό που η τράπεζα διαχειρίστηκε με ευθύνη των διοικήσεων και ασχέτως πως τα κατάφεραν με τη διαχείριση, οφείλει στο διηνεκές να καλύπτει όλο το κόστος της παροχής. Αντί για αυτό τολμούν να μιλούν για κόστος, όταν το κάθε μέλος του Δ.Σ. παίρνει το μήνα 26.700 €, δηλαδή όσο παίρνουν επικούρηση το μήνα 100 σδ. από αυτούς που ανήκουν στο 1/3 και παίρνουν μέχρι 400 € επικούρηση με στοιχεία του Οκτωβρίου 2017.
Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει το τι γίνεται σε όλη την κοινωνία όπου μια χούφτα ολιγάρχες, τραπεζικοί μάνατζερ και λαμόγια συγκεντρώνουν τον πλούτο νόμιμα και παράνομα καταστρέφοντας ανθρώπινες ζωές, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια δικαιώματα και κατακτήσεις.  Και σε αυτό το έργο είναι μαζί και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις και τα κόμματα που προσκυνούν τους νόμους της αγοράς.
Και δεν είμαστε μόνο εμείς σ’ αυτή την κατάσταση. Είμαστε μια ιδιαίτερη περίπτωση όπως ιδιαιτερότητες είχε και η περίπτωση των σδ. της Αγροτικής, της Εμπορικής, της Ιονικής, τραπεζών που χαρίστηκαν στην Πειραιώς και στην  Alpha.

Τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε
Εκτός από τη διοίκηση έχουμε και τη συνολική επίθεση όλων των μνημονιακών κομμάτων και κυβερνήσεων, μαζί και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που κάνει πλάτες στο κόψιμο του ΛΕΠΕΤΕ. Στόχος τους είναι να μας εξαντλήσουν, να κουραστούμε, να υποκύψουμε και όπως είπε και ο ανερυθρίαστος Τσακαλώτος να απαλλαγούν με φυσικό τρόπο από τους συνταξιούχους που έχουν αξιοπρεπείς συντάξεις, να εξαφανίσουν τις επικουρήσεις και να μείνουν αυτοί που θα παίρνουν, αντί για συντάξεις, επίδομα κηδείας.
Σε αυτό το έργο συμπράττουν και χρησιμοποιούν και τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές πάσης φύσεων και κοπής, που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για υποχωρήσεις και το κριτήριο τους δεν είναι το δίκιο μας, αλλά το συμφέρον της τράπεζας.
Σύμμαχος αυτών των μεθοδεύσεων  είναι η ανάθεση και η εκχώρηση της διαχείρισης των δικαιωμάτων μας στους «ειδικούς».  Άλλοι να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Για αυτό χρειάζεται οι αγώνες να είναι στα χέρια των ίδιων των συνταξιούχων και όχι όσων είναι σε εντεταλμένη εργοδοτική και κυβερνητική υπηρεσία.

Πώς να συνεχίσουμε
Να το παλέψουμε με όλους τους τρόπους, με τις πορείες, τις συγκεντρώσεις, τις διαμαρτυρίες, χαλώντας τους φιέστες, με τα δικαστήρια. Αλλά χρειάζεται να έχουμε επίγνωση ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις εκτόνωσης και ρουτίνας και δικαστήρια που στον ανώτατο ειδικά βαθμό επικαλούνται το γενικό δημοσιονομικό «συμφέρον» και βγάζουν αποφάσεις κατά των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.  Να αξιοποιήσουμε τις πρώτες θετικές αποφάσεις που δημιουργούν δεδικασμένο, αλλά να είμαστε επί ποδός, γιατί δεν δημιουργούν τετελεσμένο. Να απαιτήσουμε με βάση αυτές, τώρα καταβολή της παροχής του ΛΕΠΕΤΕ σε όλους στο ακέραιο, αναδρομικά και στο μέλλον.
Μας χρειάζεται, επίσης, συντονισμός μεταξύ μας, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να δρούμε χωριστά, όταν ο σκοπός μας είναι κοινός.
Μας χρειάζεται να έχουμε τη συμπαράσταση της κοινωνίας, για να μην απομονωθούμε ως  προνομιούχοι και συντεχνίες. Ερχόμαστε σε επαφή με άλλες οργανώσεις συνταξιούχων και συμμετέχουμε στις πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις.
Να είμαστε ξανά στο δρόμο. Από σήμερα και κάθε μέρα παίρνοντας την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας. Με πορείες, με δράσεις, με ενημέρωση του κόσμου.
Αν μέχρι τώρα η πλειοψηφία του ΣΣΕΤΕ δεν έχει κλείσει την υπόθεση είτε με μείωση της επικούρησης, είτε με το πέρασμα στο θνησιγενές ΕΤΕΑΕΠ, οφείλεται στη συμμετοχή, την ενεργοποίηση, τις  αντιστάσεις και τις δράσεις μεγάλου αριθμού συναδέλφων.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Με κουράγιο και δύναμη να αγωνιστούμε για όσα δουλέψαμε και μας ανήκουν. Χρειάζεται νέα πνοή στον αγώνα μας και ο μόνος τρόπος είναι να προσπεράσουμε τη συνδικαλιστική ηγεσία και να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας. Με επιτροπές αγώνα, συντονισμό και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του μαζικού και μαχητικού αγώνα. Χωρίς τις λογικές της ανάθεσης σε σωτήρες (συνδικαλιστές-παλιούς ή νέους ηγέτες) και σε ειδικούς (δικηγόρους), χωρίς αναμονή για να βρεθούν τίμιοι δικαστές, χωρίς μοιρολατρία και απογοήτευση.
Διεκδικούμε έναν άλλο σύλλογο, μακριά από τις κατεστημένες δυνάμεις και παρατάξεις που μας οδήγησαν εδώ. Δεν μας εκπροσωπούν στα αλήθεια αυτοί. Στη διάρκεια αυτών των μηνών, πολλοί συνάδελφοι έδωσαν και δίνουν μεγάλο αγώνα για την υπόθεσή μας με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Μπορούμε να αναδείξουμε νέες δυνάμεις με μια διαφορετική ποιότητα στο σύλλογό μας, έχοντας πάντα στο νου μας, ότι η δύναμή μας είναι οι αγώνες στα δικά μας χέρια, η επιμονή και η συμμετοχή όλων μας.
·      Άμεση πληρωμή τώρα όλων των επικουρήσεων σε όλους
·      Αδιαπραγμάτευτος ΛΕΠΕΤΕ
·      Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε περικοπή

•   Να πληρώσει η Τράπεζα τις υποχρεώσεις της στο ΛΕΠΕΤΕ.
•   Να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία για τη διαχείριση του λογαριασμού.
•   Όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα στο ΛΕΠΕΤΕ.
•   Να προσληφτούν με ενιαίες εργασιακές-ασφαλιστικές σχέσεις και δικαιώματα  εργαζόμενοι
•   Κοινοί αγώνες με όλους τους εργαζόμενους σε τράπεζες και άλλους κλάδους.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
https://aeaesete.blogspot.gr/